youtube

Dom oriovačkih vinara – ‘Kad se vrijedne ruke slože, sve se može’

Udruga vinogradara i voćara Općine Oriovac jedna je od najaktivnijih i najboljih udruga u Brodsko-posavskoj županiji. Kontinuirani rad, edukacije, stručna putovanja i izleti, ulaganje u podrumarstvo, organizacija Oriovite, sve uglednije međužupanijske manifestacije ocjenjivanja vina, samo su neki od razloga zbog kojih ova udruga uživa veliko poštovanje u enogastro krugovima u regiji.

Oriovac je i  nezaobilazna stanica Vinobusa Radio Slavonije, a ove će godine vinoljupce po prvi put primiti na brdu iznad Oriovca, gdje udruga ovih dana dovršava izgradnju svog Doma.  S položaja na kojem se nalazi novi dom udruge, pruža se predivan panoramski pogled prema jugu, koji će sigurno biti prava turistička atrakcija.Načelnik općine Antun Pavetić, i sam je vinar  i član udruge. O čitavoj ideji za Dom udruge nam je rekao – To je jedna čestica koju je općina kupila od fizičke osobe, jednog našeg  mještanina. Općina je gruntovno i katastarski vlasnik čestice, ali smo dali taj prostor na korištenje Udruzi vinogradara i voćara. Iako su prvi planovi bili nešto skromniji, to je ustvari trebala biti drvena građevina, zadovoljan sam da ipak na kraju imamo jedan čvrsti, lijepi objekt, koji će za rad Udruge značiti jako puno. Bilo je tu puno rada, puno volontiranja i besplatnih radnih sati, pa su članovi na taj način najbolje opravdali naše povjerenje i pokazali koliko su složni i koliko im to znači. Mi smo inače, od prve godine uz Vinobus Radio Slavonije i želimo nastaviti tu lijepu tradiciju. Mi, na kraju krajeva polažemo velike nade i u turizam na području općine Oriovac. Imamo dobra vina, dobre vinare i moramo to iskoristiti, a Vinobus je jedna lijepa priča koja nudi i odličnu promociju naših vinara i vina.

Predsjednik Udruge, Vlado Prpić o ovom objektu kaže – Moramo prije svega zahvaliti općini i načelniku, bez njihovog razumijevanja ovoga ne bi bilo. Na samo Vincetovo mi ćemo se okupiti oko podneva kod naše kapelice, orezati lozu i blagosloviti vinograde. Drago nam je da smo opet u planu Vinobusa, bit će to prilika da pokažemo kakva su oriovačka vina, pripremit ćemo pečenku, vatru na kojoj će putnici peći kobasice i slaninu, to će u stvari biti prilika da otvorimo na neki način ovaj dom.Mato Terzić, član Udruge, rekao nam je nešto više o objektu – U završnoj smo fazi, danas pokrivamo krov, da bi za Vincekovo mogli napraviti pravu feštu. Put će biti spreman, tako da Vinobus može doći  sve do gore, jer praktično, to će biti i otvorenje objekta. Cijela udruga stoji iza ovoga. Unutra imamo sedamdeset sjedećih mjesta, roštilj, pečenjaru, toalet je odvojen, nagodinu ćemo to ostakliti tako da ćemo se moći družiti i zimi, a ne samo ljeti kad je lijepo vrijeme.

Ivo Bogunović jedan je od najiskusnijih vinara s područja općine Oriovac. Često sudjeluje na ocjenjivanjima vina kao član prosudbene komisije, pa smo ga pitali kakva su prošlogodišnja vina – Bio sam u Bukovlju na prvom ocjenjivanju ove godine i svi smo primjetili da su vina još trebala malo čekati da pokažu svoju pravu vrijednost. Malo su slabija nego prošle godine, ali bilo ih je nekoliko izvanrednih. A što se tiče oriovačkog kraja, situacija je nešto malo bolja, no treba još pričekati. Do Oriovite se još svašta može dogoditi.-

Podsjetimo, osnovne sorte koje uzgajaju članovi i na kojima se bazira rad Udruge su graševina, chardonnay i rajnski rizling, a manje su zastupljene frankovka, cabernet sauvignon pa čak i cabernet blanc. Oriovačka vina sve su poznatija ne samo u Slavoniji, nego i u čitavoj Hrvatskoj, a nagrade i priznanja koje osvajaju na brojnim natjecanjima, samo su potvrda dobrog i kvalitetnog rada.