youtube

U Oriovcu održano drugo Pokladno jahanje

Općina Oriovac, županijska Turistička zajednica, Obiteljsko gospodarstvo Kereković i Udruga vinogradara i voćara općine Oriovac zajednički su ove subote organizirali drugo Pokladno jahanje u Oriovcu. Loše vrijeme nije pokvarilo dobro raspoloženje konjogojaca koji su se iza podneva okupili u centru Oriovca.

Zašto su u općini odlučili podržati ovu manifestaciju rekao nam je načelnik, Antun Pavetić – Zato što je sve više, pogotovo mladih ljudi, koji se počinju baviti konjogojstvom iz ljubavi. Ne iz neke potrebe, da bi s konjima radili, jer to danas više ne ide. Pogotovo u Kobašu, Živikama, Lužanima. To su tri možda prva sela u općini po tom pitanju. Na kraju krajeva, mi imamo jednu lijepu manifestaciju u jesen u Kobašu, ‘Razigrani lipicanci’, koja je najbolji dokaz da tamo ima dobrih konja i dobrih konjogojaca.

Očekivalo ste tridesetak jahača, ali loše vrijeme je donekle pokvarilo planove? – Mi smo zadovoljni, iako je bilo najavljeno i više jahača, ipak ih se okupilo desetak. To nije veliki broj, ali rađa se, kreće se. Članovi su konjogojske udruge Slavonija i sve ih je više iz  dana u dan.

Načelnik Pavetić sjeća se pokladnog jahanja iz svog djetinjstva – Sjećam se pokladnog jahanja, ali to nije bilo organizirano kao danas. Po dvojica, trojica jahača, znali bi čak ući na konjima i u gostionicu. A to vam je tako, poklade su i ludi su dani. Ovu današnju manifestaciju organizira Turistička zajednica općine, puno nam pomaže Udruga vinogradara i voćara, tu je i OPG Kereković iz Živika i naravno općina, kao pokrovitelj manifestacije.

I predsjednik Udruge vinogradara i voćara, Vladimir Prpić, pamti kako su pokladni običaji izgledali nekada – Dok sam ja bio mali, tri dana dok su bile poklade nisam izlazio ispod kreveta. To je bilo toliko živo, toliko veselo. Danas toga nažalost nema. Mi pokušavamo na ovaj način malo podići, malo uzburkati taj duh,  razbiti tu učmalost koja vlada. Kad oni imaju volju po ovakvom vremenu vraćati tu tradiciju konjskog jahanja, onda je najmanje što mi možemo učiniti kao Udruga, da im damo podršku, malo ih počastimo pitama pečenim na stari način i našim odličnim oriovačkim vinima. Da vidimo da li mi tu našu tradiciju, u koju se zaklinjemo i za koju ja mislim da je stvarno vrijedna, da li mi to stvarno možemo ili ne možemo sačuvati.

Podršku manifestaciji svojim je dolaskom dao je i dožupan brodsko-posavske županije Davor Vlaović, koji je naglasio iznimnu važnost očuvanja ovakvih tradicijskih običaja.