youtube

Martinje proslavljeno na najbolji mogući način, uz prijatelje i mlado vino, u našem objektu u brdu.

U Oriovcu je sinoć u organizaciji Udruge vinogradara i voćara općine Oriovac proslavljen blagdan sv. Martina. Obred krštenja mošta predvodili su članovi Visoke vinske akademije na čelu sa vinskim biskupom, a uz pedesetak vinara iz orivačkog kraja, na Martinje su stigli i MPS Starotopoljani, te tamburaši oriovačkog KUD-a Luka Ilić Oriovčanin. Ovogodišnji kum na obredu krštenja mladog vina bio je mladi enolog Martin Grozdanović, koji je, da bi zaslužio tu čast, prvo morao popiti vino s ‘pijane letve’, zajedno s profesorima Visoke vinske akademije.

Načelnik općine Oriovac Antun Pavetić i sam je vinar, te dijeli mišljenje predsjednika udruge o kvaliteti ovogodišnjih vina – Godina je bila zaista izvrsna, bilo je dosta sunca, kiše taman koliko je trebalo, godina je bila slatka, čak i nedostaje malo kiselina. Drago mi je da se nastavlja ova suradnja Visoke vinske akademije i naše udruge, iako smo mi Slavonci uvijek više obilježavali Vinkovo, ali zadnjih godina i Martinje se sve više slavi. Moram pohvaliti rad udruge i podsjetiti da imamo velike planove za daljnji razvoj ove priče. Projekti su tu, iza nove godine čekamo građevinske dozvole i gradimo jedan Centar vina, voćarstva i vinogradarstva koji će biti u funkciji razvoja. Ova cesta će postati vinska, ali za to moramo imati i nekakav objekt koji će sve to nuditi u prodaji.

Igor Smolčić, voditelj MPS Starotopoljani, rekao nam je nešto više o prijateljstvu s oriovačkom udrugom vinogradara i voćara – Drago mi je smo opet ovdje, na ovom prekrasnom mjestu. Uspjeli smo nakon napornog mjeseca u kojemu smo nastupali svaki treći dan, naći vremena i odazvati se pozivu naših prijatelja iz Oriovca. I mi uglavnom pijemo vino, a oriovačka mlada vina su odlična, godina je očito bila dobra, kao i kod nas, pa možemo sigurno reći da će biti jako dobrih vina.

Prorektor Visoke vinske akademije Zoran Leović je pohvalio rad oriovačke udruge vinogradara i voćara – Ova udruga je u Slavoniji jedna od prvih koja je ozbiljno počela njegovati tradiciju obilježavanja Martinja, odlično rade, ozbiljno i profesionalno, vina su im iz godine u godinu sve bolja. Mi smo se odavno sprijateljili i već tradicionalno dolazimo kod njih i na Martinje i Vinobusom na Vinkovo. Moram reći da su im ovogodišnja mlada vina izvrsna i očekujemo da će među njima biti i nekoliko vrhunskih.

Uz izvrsna vina oriovačkog kraja, domaćini su ponudili kiseli kupus, buncek i kobasice, a za pravi blagdanski dojam pobrinula se bitnica malih vinarskih topova.