youtube

O nama

Slavonija kao regija oduvijek je bila prepoznatljiva po dobroj hrani i dobroj kapljici, posebice po svojim vinima. Razvoj vinogradarstva i voćarstva još uvijek nije dosegnuo svoj maksimum. Upravo iz tog razloga na području Općine Oriovac veliki broj vinogradara je došao na ideju da osnuju udrugu s osnovnim ciljem podizanja razine kvalitete u proizvodnji vinogradarskih i voćarskih kultura, te na razvoj i unapređenje vinogradarstva i voćarstva kao jedne od značajnijih grana privrede u Republici Hrvatskoj.

Prva sjednica osnivačke skupštine održana je 24. studenog 1997. godine, a od osnutka udruga nije djelovala sve do ponovljene osnivačke skupštine koja je održana 1. veljače 2008. godine. Predsjednik udruge je gosp. Vladimir Prpić, tajnik gosp. Davor Kovač, a blagajnik gosp. Damir Vučković.

Puni naziv ove udruge glasi: „Udruga vinogradara i voćara Općine Oriovac”, udruga za razvoj i unapređenje proizvodnje vinogradarsko-voćarskih kultura. Po svom karakteru to je udruga dobrovoljno udruženih građana proizvođača vinogradarsko-voćarskih kultura i članova njihova porodičnog domaćinstva, te istaknutih stručnjaka iz oblasti vinogradarstva i voćarstva, a u svrhu zadovoljavanja osobnih te zajedničkih interesa članova udruge i šire zajednice. Udruga djeluje na cjelokupnom području Općine Oriovac i trenutno u svom članstvu broji više od 100 vinogradara i voćara.

Osnovni ciljevi i zadaci Udruge su nabavka reprodukcijskog materijala, mehanizacije i drugih sličnih sredstava potrebnih za proizvodnju voća, grožđa i njihovih prerađevina pod povoljnim uvjetima nabavke, poticanje i organizacija proizvodnje i prodaje voća, grožđa i njihovih prerađevina na obiteljskim gospodarstvima i njihova izravna prodaja na tržištu, a sve to za potrebe Udruge, organizacija suradnje s odgovarajućim gospodarskim i drugim subjektima u cilju razvoja voćarstva i vinogradarstva, organizacija kooperativnih odnosa poljoprivrednih gospodarstava sa odgovarajućim prerađivačkim kapacitetima, kao i zastupanje interesa članova udruge kod ugovaranja plasmana prodaje, organiziranje osnivanja društava, radnji i trgovina radi prodaje proizvoda proizvedenih na obiteljskim gospodarstvima, te davanje informacija svojim članovima o aktivnostima Poljoprivredno savjetodavne službe.

Osnovne sorte koje uzgajaju članovi i na kojima se bazira rad Udruge su graševina, chardonnay i rajnski rizling, a manje su zastupljene frankovka i cabernet sauvignon.

Mnogima je već poznato da udruga svake godine krajem početkom lipnja organizira „Smotru vina Oriovita” na kojoj iz godine u godinu sudjeluje sve više vinogradara.

Članovi i dalje vrijedno djeluju na usavršavanju rada udruge, nerijetko odlazeći na stručna predavanja, no i sama udruga također školovanje svojih članova tako da je u protekloj godini program uspješno završilo 30 vinogradara i 20 voćara. Želja im je takvu vrstu programa ponoviti i ove godine ukoliko bude zainteresiranih, te takvim i sličnim edukacijama osigurati plodno tlo za razvoj vinoradarstva na području općine.